L'actualitat d'Andorra la Vella

La nova avinguda Meritxell ja és una realitat

03Aug / 2018

La nova avinguda Meritxell ja és una realitat

Durant l’acte d’inauguració la cònsol major ha anunciat que a primers de setembre es convocarà el concurs per adjudicar l’embelliment dels carrers adjacents a l’edifici tecnològic de The Cloud que finalment no es construirà.

Els cònsols d’Andorra la Vella, Conxita Marsol i Marc Pons, han inaugurat aquest migdia la nova avinguda Meritxell acompanyats del cap de Govern, Antoni Martí, després de quatre intensos mesos d’obres.  

Conxita Marsol, que ha recordat que l’objectiu de la remodelació és el d’oferir una nova experiència de compres, ha qualificat el nou eix com “un espai urbà de qualitat, ampli, funcional, dotat de noves tecnologies i accessibilitat universal”. La cònsol major ha destacat en el seu discurs “l’esforç” d’imaginació, econòmic i de coordinació que ha suposat haver d’actuar en una superfície de 20.000 metres quadrats en tan sols quatre mesos i ha recordat que la voluntat del Comú ha estat concentrar els treballs en el menor temps possible i en temporada baixa per minimitzar l’impacte comercial. L’obra ha implicat quatre empreses, 131 persones, el desplegament de 32 quilòmetres de cablejat i la col·locació de 1.700 tones de granit.

La cònsol major també ha remarcat que la remodelació de l’avinguda “no és una aposta només per l’embelliment” sinó que “pretén donar solució al desequilibri de molts anys que pateix Andorra la Vella” respecte la veïna Escaldes-Engordany, amb qui es comparteix el principal eix comercial del país. I, alhora, ha posat de relleu que la remodelació integral de l’avinguda “és tan sols el punt de partida”, perquè “s’ha de seguir treballant per l’evolució i les innovacions que busquen compradors i adaptar-se a les noves modes i tendències comercials”.

Durant el parlament, Conxita Marsol, ha anunciat que abans del dia de Meritxell el Comú convocarà un concurs públic per adjudicar els treballs d’embelliment de tots els carrers del perímetre de l’edifici tecnològic The Cloud, que finalment no es construirà. Des del Comú s’ha arribat a un acord amb Andorra Telecom per adjudicar els treballs utilitzant el projecte urbanístic associat per executar un embelliment “que reforçarà i connectarà els centres comercials de Meritxell, Riberaygua i Fener Boulevard” i mantenir d’aquesta manera un dels objectius inicials del projecte.

Des del Comú també s’ha volgut agrair la paciència i la col·laboració de tots els ciutadans de la parròquia i del país, i especialment els veïns i comerciants que han patit les obres més directament, així com el treball i l’esforç de tots els col·lectius públics i privats implicats en el procés. “Tots ens ho hem fet nostre i això ha permès que avui la nova avinguda Meritxell sigui una realitat”, ha conclòs la cònsol major.

El cap de Govern, Antoni Martí, ha celebrat la “bona entesa” entre els comuns d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany per tirar endavant un eix conjunt perquè suposa una “bona notícia per a les dues parròquies i per a Andorra”. També ha anunciat que l’espai on s’havia de construir The Cloud es condicionarà perquè quedi obert al públic i s’embellirà la façana de l’edifici de serveis que dona a l’avinguda Meritxell.

L’acte, que ha comptat amb l’assistència d’una seixantena de persones, ha acabat amb la tradicional tallada de cinta i la benedicció per part de l’arxipreste de les Valls, mossèn Ramon Sàrries.

 

Premis Regenera

Durant l’acte d’inauguració, Maria Reig, presidenta de l’associació Andorra Regenera que vetlla per un model de desenvolupament urbà sostenible per al país, ha reconegut el Comú d’Andorra la Vella per l’execució de l’obra de Meritxell. Concretament li ha atorgat el precertificat Andorra Regenera en l’àmbit urbà per la integració del projecte en l’entorn, l’eficiència energètica, la qualitat dels materials, la innovació en el disseny i l’impacte en l’activitat econòmica.

L’entitat també ha aplaudit la tasca de les quatre empreses que han executat l’obra i ha atorgat un reconeixement especial a l’UTE formada per Construccions Pujal i Pidasa Serveis, encarregats del tram comprès entre la Rotonda i l’antic edifici d’Andorra Telecom, per ser la que millor ha aplicat els criteris Regenera durant l’execució de l’obra i per l’atenció especial que ha tingut amb els comerciants i vianants.

 

Sobre la nova avinguda Meritxell

La reforma de l’avinguda Meritxell s’ha executat sobre 1 quilòmetre lineal i 20.000 metres quadrats. La nova avinguda incorpora tecnologia punta per esdevenir un eix comercial del segle XXI. L’artèria comercial disposa d’un sistema de comptatge de persones que permet sincronitzar la freqüència dels semàfors en funció del volum de vianants i també de sensors per mesurar la contaminació atmosfèrica. A més, s’ha s’incorporat als fanals un sistema de megafonia i de fil musical que es pot sincronitzar amb l’enllumenat.

L’objectiu del projecte de remodelació de l’avinguda Meritxell és pacificar el trànsit en tota l’avinguda, garantir l’accessibilitat universal (les zones properes als passos de vianants compten amb un paviment específic i diferenciat per facilitar l’accés a les persones amb discapacitat visual) i deixar els espais lliures d’elements per facilitar la mobilitat dels vianants. Per això, a la part alta, entre la plaça de la Rotonda i el carrer de les Canals,  s’han eixamplat les voravies, que han passat a mesurar entre 3 i 5,5 metres, mentre que la calçada s’ha reduït a 6 metres. La velocitat del trànsit s’ha restringit a 30 km/h i es prioritza el pas del vianant.  A la part baixa, en el tram comprès entre el carrer de la Unió i el carrer Bonaventura Armengol s’ha col·locat paviment de granit en tota l’amplada de la via per prioritzar la comoditat del vianant.

 

0 Comments

close