Escola d’Art

HISTÒRIA DEL CINEMA

Vols desenvolupar la teva creativitat i donar sortida a les teves inquietuds artístiques? L’Escola d’Art t’ofereix un espai creatiu on el temps no importa.

Un espai distès per aprendre, descobrir, evolucionar… Un espai per establir diàleg un mateix i la matèria; un espai de joc.

El taller de història del cinema et proposa:

 

PROFESSORS: Roger Peña

Tots els dilluns no festius de 19 a 21 h*
 

A - OBJECTIUS

  • Adquirir coneixements teòrics de forma pràctica mitjançant el visionat de diverses pel·lícules i documentals sobre la història del cinema, els seus gèneres i subgèneres, els diferents moviments cinematogràfics i les diferents èpoques que han marcat el setè art.
  • Adquirir una visió general sobre diversos directors, actors o tècnics del cinema per poder ser capaç d'identificar-ne els trets característics.
  • Conèixer els fets històrics esdevinguts durant la realització de les obres i la seva influència en elles i en els realitzadors.
  • Adquirir els coneixements i la capacitat de detectar les influències dels films visionats sobre futures obres.
  • Desenvolupar un esperit crític i estètic que permeti l'alumne realitzar futures aportacions al curs i que li despertin la voluntat de seguir descobrint la història del cinema.

 

El curs d'història del cinema 2021-2021 s'estructurarà mitjançant el joc entre pel·lícules de grans directors referents del cinema i les seves posteriors influències. Després de cada bloc es visionarà una pel·lícula proposada per l’alumnat i s’exigirà una argumentació sobre per què s'ha escollit dita obra.

* La primera pel·lícula del curs sempre és un film sobre el cinema dins del cinema

Cinema dins del cinema: The Cameraman (Buster Keaton).

Aquest any el visionat de pel·lícules de grans directors de la història del cinema ens permetrà aprofundir i reflexionar sobre els principis bàsics del llenguatge cinematogràfic: significat dels plànols, moviments de càmera, utilització del color, tractament de l’espai, punt de vista, estructura de guió, tempo, temàtiques...

 

Bloc John Ford (com des del western es pot explicar tot) Visionat de 5 pel•lícules en les que l'argument estigui fragmentat en episodis, per tal que l'alumne apreciï un dels principis bàsics del cinema: l'el·lipsi, ja sigui temporal o espaial.
Visionat d'un film proposat per l'alumnat.

 

Bloc Howard Hawks (“Hago lo que quiero, cuando quiero y como quiero”): Visionat de 4 pel·lícules del director nord-americà, i de 4 pel·lícules de directors que han sigut clarament influenciats per la seva obra. Visionat alternant una pel·lícula del director i una de les obres en les que ha influenciat.

Pel·lícules: To Have and Have Not (Howard Hawks), L.A. Confidential (Curtis Hanson)...

Visionat d'un film proposat per l'alumnat.

 

Bloc John Huston (el cinema dels perdedors): Visionat de 4 pel·lícules del director nord-americà, i de 4 pel·lícules de directors que han sigut clarament influenciats per la seva obra. Visionat alternant una pel·lícula del director i una de les obres en les que ha influenciat.

Pel·lícules: The Treasure of the Sierra Madre (John Huston), No Country for Old Men (Ethan Coen i Joel Coen),...

Visionat d'un film proposat per l'alumnat.

 

Bloc Alfred Hitchcock (el geni, la forma i el contingut): Visionat de 5 pel·lícules del director britànic, i de 5 pel·lícules de directors que han sigut clarament influenciats per la seva obra. Visionat alternant una pel·lícula del director i una de les obres en les que ha influenciat.

* Hitchcock és possiblement el director que millor mostra i ensenya de manera més clara el llenguatge cinematogràfic i totes les seves possibilitats i entramats.

Pel·lícules: Rear Window (Alfred Hitchcock), Blow Out (Brian De Palma),

Visionat d'un film proposat per l'alumnat.

 

Bloc Ingmar Bergman i Carl Theodor Dreyer (Europa també existeix; el cinema reflexiu i introspectiu): Visionat de 4 pel·lícules dels directors escandinaus, i de 4 pel·lícules de directors que han sigut clarament influenciats per la seves obres. Visionat alternant una pel·lícula del director i una de les obres en les que ha influenciat..

Pel·lícules: The Seventh Seal (Ingmar Bergman), The name of the rose (Jean-Jacques Annaud),...

Visionat d'un film proposat per l'alumnat.

 

Bloc Billy Wilder i Ernst Lubitsch (la comèdia): Visionat de 6 pel·lícules dels directors nord-americans, i de 4 pel·lícules de directors que han sigut clarament influenciats per la seva obra. Visionat alternant una pel·lícula del director i una de les obres en les que ha influenciat.

Pel·lícules: 1,2,3.. (Billy Wilder), A Funny Thing Happened on the Way to the Forum (Richard Lester),...

Visionat d'un film proposat per l'alumnat.

 

Bloc Akira Kurosawa, Kenji Mizoguchi i Yasujirō Ozu (el tempo, la gent i l’entorn): Visionat de 6 pel·lícules dels directors japonesos, i de 4 pel·lícules de directors que han sigut clarament influenciats per la seva obra. Visionat alternant una pel·lícula del director i una de les obres en les que ha influenciat.

Pel·lícules: Seven Samurai (Akira Kurosawa), The Professionals (Richard Brooks),...

Visionat d'un film proposat per l'alumnat.